[achtergrond] Bij Radio Ijambo werken geen hutu’s of tutsi’s maar journalisten

Reportage in Vrij Nederland over radiostation in Burundi.

De Radio is het belangrijkste medium in Burundi en Rwanda. Radio en Television Libre de Mille Collines speelde in de Rwandese genocide een belangrijke rol in de propaganda en het oproepen tot genocide (zie ook de eerder posts over Rwanda).

In Burundi waar de media, zowel kranten als radiostations, ook vaak een bijdrage aan de etnische conflicten leverden, is al tien Radio Ijambo actief. Opgericht in 1995 door de internationale organisatie Search for Common Ground (gericht op conflictbestrijding), als tegenhanger van de haatradio die zo’n belangrijke rol speelde in de Rwandese genocide. Verzoening en dialoog staan centraal bij Ijambo (‘Wijze woorden’ in het Kirundi). Er werken zowel hutu’s als tutsi’s, vaak samen, zeker tijdens de burgeroorlog gingen een hutu en tutsi altijd samen op onderzoek. Ook in de oorlogsgebieden, kogelvrije vesten aan, levensgevaarlijk voor een tutsi in een hutu-zone en visa versa.

Dit jaar was een belangrijk politiek jaar in Burundi, er waren verkiezingen voor een nieuwe grondwet, gemeenteraad en parlement. Op initiatief van Ijambo sloten verschillende radiostations een samenwerkingsverband om alles zo objectief mogelijk te verslaan. Rond de verkiezingsdagen maakten ze gezamenlijke uitzendingen onder de naam Synergie des Media werden er dagelijks vijf gezamenlijke nieuwsbulletins gemaakt. Alles werd nauwgezet gevolgd en berichten over geweld in perspectief geplaatst en geruchten gerelativeerd. En bewaarden zo de rust in het land.

Nu er weer vrede is komen de journalistieke projecten in gevaar. De kans is groot dat ngo’s hun financiële steun weer zullen terugtrekken. De regering zet zich weliswaar in voor de heroprichting van de journalistieke opleiding, zodat niet opnieuw iedereen iedere amateur zijn eigen krant kan beginnen. Maar de regering is failliet, de media zullen op eigen benen moeten gaan staan. Al is de nieuwe minister van Informatie en Communicatie Karenga Ramadhadi, zelf oud-journalist, voornemens om belasting op papier en computers voor de media te verlagen. Er zijn nog veel andere verkiezingbeloften in te lossen en het weinige geld kan helaas maar één keer worden uitgegeven.

Bron: Femke van Zeijl, ‘Goed nieuws uit Burundi. Radio Ijambo verneigt Hutu’s en Tutsi’s’, Vrij Nederland, 19 november 2005.

website Studio Ijambo

Voor meer informatie over de media tijdens de Rwandese genocide lees: Allison des Forges, Leave none to tell the story – Human Right Watch 1997 (ook online te lezen) en Samantha Power, America in the age of genocide.

Dossier: Rwanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>