[onderzoek] Nahimana in Kameroen 1994-95

Net als de meeste andere verantwoordelijken voor de genocide vluchtte Ferdinand Nahimana uit Rwanda. Hoewel de britse krant The Independent op 6 november 1994 schreef dat Frankrijk Nahimana een visum had gegeven om naar Frankrijk te komen. Hij kwam terecht in Kameroen. In februari 1995 vinden de Franse journalisten Gilles Bouleau en David Cosset Nahimana in de stad Yaounde. Waar hij op dat moment verbleef met zijn vrouw en vier kinderen.

De twee interviewen hem voor de Franse televisie. Tijdens dit interview zegt Nahimana: ‘Wat betreft Rwanda, ik geef toe dat er ‘massacres’, slachtingen op een grote schaal, hebben plaatsgevonden, maar ‘I reject the word genocide’. Verder klaagt hij onder andere dat hij werkloos is en dat hij nog geen post als geschiedenis leraar heeft gekregen, wat hij geeist had van de Kamaroenese regering. Over de uitzendingen van RTLM zei hij: ‘If there were calls to murder, they should be produced, they should be produced.’Op de vraag ‘Would you be ready to stand before the international tribunal for the genocide in Rwanda of your own accord?’ Reageert Nahimana met: ‘But, as far as I am concerned, there is no problem, I have told you that I have a clear conscience. Have you got a butcher before you?’ (Italics van mij, mp) Ook in het onafhankelijke nieuwsblad Le Messager ontkende hij zijn betrokkenheid bij genocide.

In april meldden het Franse perbureau AFP en de BBC, dat Kameroen weigert vier vluchtelingen (uit een groep van 250) die betrokken waren bij het genocidale regime in Rwanda asiel te geven, zij zouden binnen afzienbare tijd worden uitgezet. Onder hen bevindt zich Ferdinand Nahimana. The Washington Times meld op 25 april dat Nahimana sinds begin april ook daadwerkelijk in de gevangenis zit.

NRC Handelsblad meld (pas) een jaar later dat Nahimana eind maart 1996 werd Nahimana met tien andere hutu-prominenten in Kameroen gearresteerd. Op 17 mei 1996 vraagt de aanklager van het tribunaal om uitlevering van Nahimana. In september 1996 komt hij op een zwarte lijst te staan, van de UNHCR, van genocidaires die nergens asiel mogen krijgen. In januari 1997 levert Cameroon Nahimana (met enkele andere kopstukken uit aan het ICTR).

Bronnen: BBC, AFP, NRC Handelsblad, The Independent, The Washington Times

[klik op de foto voor het verslag van mijn onderzoek naar Nahimana]

Zie ookdossier rwanda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>