Wilden de nazi’s Suriname?

Brokopondo (Suriname)In de jaren dertig hadden de nazi’s interesse om een kolonie in Zuid-Amerika te stichten, zo schrijft De Pers op basis van een artikel in de Daily Mail.

In die periode werden er diverse expedities uitgerust om de mogelijkheden te onderzoeken. Leider van een van expedities SS-officier Schulz Kampfhenkel schreef aan Himmler dat er twee grote gebieden op de wereld waren met weinig mensen en veel natuurlijke hulpbronnen, die kolonisatiemogelijkheden zouden bieden voor de ‘Noordse mens’: (het noorden van) Zuid-Amerika en Siberië, zo lezen we in Daily Mail. Siberië zou afvallen vanwege de ligging ten opzichte van China. De miljoen Duitse immigranten in Brazilië konden mooi als bruggenhoofd dienen voor de kolonisatie van de Guyana’s en Noord-Brazilië.

Opvallend want twee jaar later was het NSB’er Anton Mussert die met een plan kwam om van de drie Guyana’s (Frans, Brits en Suriname) een ‘Joodsch Nationaal Tehuis’ te maken. Een plek waar alle joden van Europa naar zouden moeten verhuizen. Een deportatieplan waar hij samen met Rost van Tonningen nog mee geleurd heeft bij zowel de Nazi’s als Mussolini, voor dit plan was weinig steun te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>