Scannen en voelen

De inzet van een bodyscan voor alle vluchten naar de Verenigde Staten is weer zo’n typisch voorbeeld van hoe incidenten gebruikt worden om de privacy van burgers steeds verder te beperken. Het is natuurlijk goed dat er na de mislukte aanslag vorige week extra alertheid is op Schiphol, maar om nou direct iedereen tot op het blote lijf te controleren gaat wel erg ver.

Vandaag werd duidelijk dat zolang er onvoldoende scancapaciteit is, passagiers veel uitgebreider gefouilleerd zullen geworden. En aangezien de mislukte aanslagpleger explosieven in zijn onderbroek had verstopt, zal daarbij letterlijk geen plekje meer worden overgeslagen.

We moeten leren van ieder incident. Op alle plaatsen moet heel grondig worden gekeken. Alle beveiligingsmedewerkers staan op scherp. (…) Dus ook op plaatsen waarvan we hebben geleerd dat er zaken verstopt kunnen zijn“, aldus Nationaal coördinator Terrorismebestrijding Erik Akerboom.

Een kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV en CDA vindt dat zoveel inbreuken op de lichamelijk integriteit gerechtvaardigd zijn. Privacywaakhond Bits of Freedom is het daar absoluut niet mee eens:

Bits of Freedom dringt erop aan om veiligheidsbeleid niet op angst, maar op rationele analyses te baseren. Het verlies van privacy en individuele vrijheid speelt daarbij een belangrijke rol. De inzet van naaktscanners kan het risico van aanslagen tegen vliegtuigen in de lucht slechts deels beperken. Naaktscanners zijn tegelijkertijd een stevige inbreuk op de privacy en de lichamelijke integriteit, brengen hoge kosten met zich en de gezondheidseffecten staan niet vast. In plaats daarvan moet het kabinet onderzoeken waarom bestaande maatregelen hebben gefaald.

Vraag:
Betekent dit overigens ook dat de honderdprocentcontrole voor vluchten uit de Antillen en Suriname weer wordt afgeschaft wegens gebrek aan capaciteit of is dat weer andere apparaat die bolletjesscan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>