Cohen gaat criminelen ‘ontniken’

vandaleIeder jaar heb je van die opmerkelijk nieuwe woorden, waar je al snel niets meer van hoort. Zo werd afgelopen december ‘ontvrienden’ door bezoekers van Vandale.nl gekozen tot woord van 2009. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en ik vermoed dat het woord ook nooit in de papieren Van Dale terecht zal komen.

Vandaag moest ik denken aan een woord dat ik begin jaren negentig hoorde en in die tijd zelfs nog wel gebruikt heb: ontniken. Ik moest aan dit woord denken door een uitspraak van Job Cohen. De burgemeester van Amsterdam wil overvallers “desnoods hun mooie gympen maar afpakken” om hen duidelijk te maken dat misdaad niet loont. Begin jaren negentig was het andersom, toen zouden er jeugdbendes actief zijn die leeftijdsgenoten onder dwang hun mooie nieuwe gympen (meestal van het merk Nike) afhandig maakten, ontNiken werd dat genoemd. Ook niet echt een woord dat de tand der tijd heeft doorstaan. een zoekopdracht op Google levert niet meer dan twee hits op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>