De duivenbrigade

Duiven (foto: Simczuk  / Kasia)De duif, van oudsher een vogel die door vele liefhebbers werd gehouden, is tegenwoordig in Amsterdam weinig populair. De vogels nestelen zich op balkons, stappen brutaal de Febo binnen en zouden bovendien allerlei ziektes overbrengen. Volgens een telling uit 2001 zouden er zo’n 12.000 in de stad wonen.

Ook in oorlogstijd werd de duif gezien als een groot gevaar, zo ontdekte ik vandaag, de vogels konden natuurlijk goed voor spionagedoeleinden worden gebruikt. Tijdens de bezetting vonden de Duitsers het zo belangrijk om de duiven in de gaten te houden dat er, naast een verbod op het vrij laten vliegen van de vogels,  in juni 1940 zelfs een speciale politie-eenheid voor werd opgericht . Deze duivenbrigade registreede in Amsterdam tussen 1940 en 1942 32.709 duiven en voorzag de beestjes van ringen. Blijkbaar leverde dit niet het gewenste resultaat op en vanaf werden de duiven zelfs geslacht.

Toen ik dit las moest ik toch vooral aan de hongerwinter denken en hoe het leed toch flink verzacht had kunnen worden met ruim dertig duizend duiven.

Bron: Stadsarchief.

Over postduiven tijdens de Eerste Wereldoorlog zie vpro.nl/geschiedenis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>