Gezocht: politieke zakkenvullers

Amsterdam was het afgelopen jaar anderhalf miljoen euro aan wachtgeld voor ex-bestuurders kwijt, zo blijkt uit onderzoek van AT5. In totaal ontvingen 32 ex-wethouders een wachtgeldvergoeding, zo blijkt uit cijfers die de omroep met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) boven water wist te krijgen. De meeste wachtgeldontvangers zijn van PvdA weet de lokale zender te melden.

wachtgeld

Je hoort de kijker al op de bank denken: ‘Zie je wel, het zijn allemaal zakkenvullers daar bij de PvdA’. Toch zou je deze cijfers ook heel anders kunnen weergeven. Zo zou je kunnen kijken naar de verhouding zittende bestuurders ten opzichte van wachtgeld ontvangers bij een partij. Dan krijg je een staatje dat er ongeveer zo uitziet:

wachtgeld_verhouding

En dan blijkt dat de zaak iets genuanceerder ligt, want hoewel PvdA de meeste wachtgeldontvangers onder haar partij genoten mag rekenen (elf) valt dat ten opzicht van het aantal zittende wethouders (dertig) best mee: slechts 0,3 wachtgeldontvangers per zittende wethouder. Voor de VVD en lokale partijen geld het omgekeerde: voor elke zittende wethouder van de VVD (drie) ontvangen er twee wachtgeld (in totaal zes) hetzelfde geld voor de lokalen. Of te wel de VVD en de lokale partijen hebben relatief de meeste wachtgeldontvangers onder de gelederen. Je hoort de onderbuik op de bank alweer zeggen: “Die VVD’ers zitten daar niet alleen voor de rijken, maar vooral ook om zichzelf flink te verrijken.

Dat de grootste partij de meeste wachtgeldontvangers heeft is natuurlijk niet gek, dat het er op dit moment relatief zo weinig zijn bij de PvdA ligt natuurlijk grotendeels aan de monsterzege bij de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden, waardoor de partij op dit moment een record aantal bestuurders heeft. Bij de VVD is dat omgekeerd, de VVD verloor juist veel wethoudersposten en houdt daardoor relatief veel wachtgeldontvangers over. De situatie zal, na de verkiezingen, ongetwijfeld weer helemaal anders liggen.

Opmerking: Helaas konden twee partijen in dit staatje niet worden meegenomen. Ten eerste D66, de democraten hebben op dit moment geen enkele zittende wethouder, maar wel drie met wachtgeld. Ten tweede de SP die geen wachtgeldontvangers heeft, maar wel een wethouder.

Een PDF-bestand met alle cijfers van AT5 kunt u hier downloaden.

Dit stuk verschijnt ook op Amsterdam Centraal

2 Responses to Gezocht: politieke zakkenvullers

  1. De Quall says:

    Dom gekrakeel om e.e.a. om te rekenen naar het aantal zittende wethouders. Hoe je het ook wendt of keert, de gemeenschap moet het geld ophoesten, en dat blijft ondanks prachtige berekeningen met relativerende uitkomsten nog altijd anderhalf miljoen!

  2. Mark says:

    Neemt niet weg dat je dus niet klakkeloos een bepaalde partij de schuld moet geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>