Spanjola, Curaçao en Portorico

Ondertrouw Hendrik Westerhout uit Curaçao met Sara de Graaf uit R. (Bron: Stadsarchief Amsterdam)

Aan de Nieuwe Keizersgracht 55 en 57 staan twee rijkversierde achttiende-eeuwse panden met de namen ‘Curacao’ en ‘Portorico’. Oorspronkelijk stond op nummer 53 nog een derde pand, eveneens vernoemd naar een Caraibisch eiland, Spanjola.[1] Duidelijke verwijzingen naar het Amsterdamse koloniale verleden in het Caraibisch gebied.

De drie panden werden in 1728 gebouwd in opdracht van de uit Curaçao afkomstige koopman Hendrik Westerhout. [2] Voor de versieringen schakelde Westerhout de rijkste steenhouwer van de stad Hendrik Pantel (1674-1747) in. [3]De panden hebben een halsgevel met borsbeeld. [3]

Op 14 december 1750 worden de panden ‘Portorico’ en ‘Curacao’ op de veiling verkocht door de Erven van Hendrik Westerhout. De panden zijn op dat moment deels verhuurd. [5] Deze twee panden bestaan nog altijd en zijn rijksmonumenten.

Meer van dit soort voorbeelden zijn te vinden in de Gids Slavernijverleden Amsterdam

[1] Hispaniola is na Cuba het grootste Eiland van het Caribische gebied, het eiland is verdeeld in Haiti en de Dominicaanse Republiek.
[2] Stadsarchief Amsterdam, DTB 708, p.226,12-02-1712 – Westerhout, Hendrik en Sara de Graef, Sara.
[3]Koen Kleijn e.a., De grachten van Amsterdam, 400 jaar bouwen, wonen, werken leven (Amsterdam [2013]) 433.
[4] Monumenten.nl
[5] Stadsarchief Amsterdam, 5062: Archief van de Schepenen: kwijtscheldingsregisters, inventaris 125, p110-11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>