Slaven kopen in achttiende-eeuws Amsterdam


Aan de Grimburgwal stond tot 1874 het Oudezijds Heerenlogement, ongeveer op de plek waar nu de administratie van de Universiteit van Amsterdam huist. Een chique onderkomen voor belangrijke gasten in de stad zoals stadhouder Willem III in 1672 en tsaar Peter de Grote in 1697.

In de achttiende eeuw was dit gebouw vooral in gebruik als veilinglocatie voor onder meer kunst en vastgoed. Regelmatig werden hier ook Caribische plantages inclusief de slaafgemaakten te koop aangeboden. Zoals op 25 juni 1759 toen de ‘capitaale suyker-plantagie’ De Vrede geveild werd. Een advertentie in de Oprechte Haarlemse Courant vermeldt wat er precies bij de koop inbegrepen was:

’1113 akkers, met desselfs Huyzingen, Lootsen, Neger-Wooningen, Suyker Moolen, Kookhuys, Gereedschappen, Slaven (zo Mans als Vrouwen, oude en jonge)’.

De inventaris van deze Surinaamse suikerplantage kon van te voren ingezien worden bij een Notaris. In zo’n inventaris kon men precies zien welke slaafgemaakten er gekocht werden: de namen, beroepen en de geldelijke waarde die aan hen werd toegekend.

Dit artikeltje verscheen in iets aangepaste versie in de Gids Amsterdam Slavernijverleden, pagina 83.

Meer lezen over De Vreede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>